måndag 18 november 2013

Erosion i Svartån: tips och stöd

Hej,
det var bra uppslutning vid Svartån idag. Tänkte ge er lite extra tips:

  • Grupperna ska redovisa labben och studien av Svartån på måndag morgon.
  • Individuellt ska ni sedan under veckan lämna in 1-2 sidor enligt instruktion.
  • Jag räknar med att presentationerna blir klara på morgonen vilket innebär att jag kommer finnas tillgänglig för handledning under lunchlektionen om någon önskar. Då måste ni dock helst boka tid med mig så inte alla kommer på en gång. Jag tar upp "beställningar" på måndag morgon, och jag kommer vara tillgänglig hela förmiddagen om ni vill.
Jag har fotat lite själv och gjort en extra presentation som stöd för er som är missnöjda med er egen labb eller fortfarande är osäkra på hur ni kan tänka. Den hittar ni här

Kom ihåg att det viktiga alltid är att ni använder era egna ord och försöker tänka själva. fattar ni inte? Leta fler egna källor och fråga folk i er omgivning.

måndag 4 november 2013

söndag 3 november 2013

Extrauppgift: Mineralmässan

Hej, kul att flera av er uppenbarligen hade kul på mässan. Den låg trots allt lite avsides (i alla fall om man ska släpa tre småbarn dit...) men ni verkar ha fixat det bra. Flera av er föll, föga förvånande,  för geoderna. De vackra kristallerna som fyller insidan av stenar kan vara både vackra och fascinerande. Jag känner mig heldum som glömde köpa en sådan till mig själv...

Tara Muinafshar - Agat

Agat är en ädelsten som är en kompakt samling av kristallin kvarts. Agat är uppbyggd av tunna parallella och olikfärgade (ibland enfärgade) skikt, som bildar koncentriska (med samma medelpunkt) eller oregelbundna mönster. Den kan vara både transparent och samtidigt också ogenomskinlig. Det finns olika former av agat beroende på vart kvarts kristallerats (var magma stelnat). Idag används agat i smyckesindustrin och kan hittas i bland annat Brasilien, Indien och Egypten.  

Linnea Strand - Trumlad sten
Detta är en trumlad sten. Stenen är ursprungligen en ojämn rundslipad sten. Sedan behandlas stenen i en trumlare som kan se ut så här, som på bilden nedan. I trumlaren samlar man grovhuggna mineraler, sand och diamantpulver som sedan blandas ihop. När detta är klart poleras de, vilket gör att stenarna glänser och då ser man verkligen mineralets färger och mönster. Dessa stenar är väldigt vackra och de flesta använder dessa stenar som prydnad.  


Frida Åkesson - Geoder
Geoder är normalt, grova och runda stenar som består av närbesläktade mineraler eller kalksten. Inuti stenen är den fylld av kristaller. Kristallerna kommer från att eftersom geoden är ihålig fälls mineraler ut och bildar kristaller. Geoder finns runt hela världen men finns vanligtvis i vissa bergarter i Brasilien, Namibia, Mexiko och USA. Geoder bildas genom två olika sätt. Antingen magmatiska eller sedimentära bergarter. Oavsett deras ursprung så delar alla samma egenskaper.  

Ida Andersson - Geoder
 En geod är en hålighet ifrån magmatiska och sedimentära bergarter. Där har de olika mineralerna bildat separata kristaller efter de fällts ut. Hos de vanligaste geoderna består utsidan av kalksten eller någon närbesläktad mineral. Insidan består däremot av kvartskristaller och/eller kalcedonavlagringar. Men det finns geoder som faktiskt är helt fyllda av kristaller och dem kallas för ”noduler”. På bilderna kan man se två olika exempel på geoder.    

Natalie Lindgren - Geoder

Hej! Tänkte skriva lite kort om geoder som jag såg på mineralmässan.   En geod är en sten som på utsidan ser ut som en helt vanligt kalksten, men det unika med den är att på insidan består den av kvartskristaller eller kalcedonavlagring. En geod är inte en mineral i sig utan den har bildats av att olika mineraler har fällts ut och själva har bildat kristaller innanför lagret av kalkstenen. Eftersom en geod är en magmatisk bergart så tror man den unika geoden har lyckats skapas genom trycket i vulkanen, vilket har gjort att den är ihållig och att den består av olika mineraler. En geod visar att man aldrig ska döma någonting för dens utseende, utan att man ska ta en titt på insidan också.

Johan Ljungberg - Kalkspat

Mineraler är uppdelat i olika mineralgrupper, en av dessa grupper kallas för karbonater. Även bland karbonater finns olika mineraler där en av dessa kallas för kalkspat. Kalkspat består av Kalciumkarbonat och är oftast vit, röd, rosa, gul, brun eller svart. Det är främst under sedimentära förhållanden som Kalkspat bildas. Det kalkspat möjligtvis är mest känt för är den dubbelbrytande effekten på ljuset.

Adrian Fagerberg - Kvarts

Jag har valt en kvartskristall. Kvarts är en av de vanligaste mineralerna i jordskorpan. Kvarts är en mineral med sammansättningen SiO2 (kiseldioxid). Det finns flera olika kvartssorter och de skiljer sig från varandra genom olika föroreningar eller störning i kristallstrukturen. Ett exempel på färgad kvartskristall är t.ex. ametist.